Θετική ψυχολογία και Χορός
- Δήμητρα Πετρακόγιαννη
- 30 Μαρ
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Ο χορός βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση & προάγει θετικά συναισθήματα. Ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα & την αισιοδοξία.
Συνάντηση Επιστήμης και Τέχνης: Η ενασχόληση των ανθρώπων με τον χορό είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Αρχικά, τα άτομα διατηρούνται σε καλή σωματική κατάσταση και κοινωνικοποιούνται. Ο χορός θεωρείται μια ομαδική δραστηριότητα, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων (Fong et al., 2024). Ταυτόχρονα, ο χορός καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, αφού οι άνθρωποι ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης, για παράδειγμα μέσω των κινήσεων. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό τα άτομα που χορεύουν να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα (Moratelli et al., 2023).
Χορευτικές Παρεμβάσεις και Ποιότητα Ζωής: Παρατηρείται ότι οι χορευτικές παρεμβάσεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων (Cheng et al., 2024). Αυτό επιβεβαιώνεται, αφού οι συμμετέχοντες σε χορευτικές ομάδες παρουσιάζουν μειωμένη ένταση και θετικά συναισθήματα. Οι παρεμβάσεις χορού διαμορφώνουν ένα ομαδικό πνεύμα δημιουργώντας αισθήματα ευχαρίστησης, ζωντάνιας, ευεξίας και πληρότητας στους συμμετέχοντες (McKenzie et al., 2021). Όσον αφορά τις γνωστικές ικανότητες, υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν ήπια γνωστική έκπτωση, και γι’ αυτό τον λόγο έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Ένας καθοριστικός και επιβραδυντικός παράγοντας για την έκπτωση της γνωστικής λειτουργικότητας είναι η χοροθεραπεία (Huang et al., 2023).
Θετική επίδραση του χορού στη ψυχική και σωματική υγεία: Η χοροθεραπεία βοηθάει τους ανθρώπους να συντονίσουν μυαλό και σώμα, να συγχρονιστούν με την υπόλοιπη ομάδα και να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες (Özümerzifon et al., 2022). Ακόμη, ο χορός προάγει τη ψυχική και τη σωματική υγεία, αφού συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία, στην ευελιξία, στην μείωση του στρες βελτιώνοντας έτσι και τη διάθεση, την κοινωνικοποίηση και τις γνωστικές ικανότητες (Liu et al., 2023). Ο χορός λοιπόν ανεξάρτητα από το είδος του, συμβάλλει στην μυϊκή ενδυνάμωση, την αντοχή, την βελτίωση δεξιοτήτων όπως την ισορροπία και τη γενικότερη ψυχική και σωματική ευεξία (Hwang & Braun, 2015). Οι παρεμβάσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα (χοροθεραπεία) φαίνεται να ανταποκρίνονται στις ψυχικές και σωματικές ανάγκες των ανθρώπων (Jensen & Bonde, 2018). Επομένως, ο χορός αποτελεί μια ελκυστική σωματική δραστηριότητα, καθώς προσαρμόζεται εύκολα στις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων όπως είναι η ηλικία, οι σωματικοί περιορισμοί και η κουλτούρα (Hwang & Braun, 2015).
Comments